Tekstin iterointi ja editointi

Tässä päivänä muutamana keskustelin ChatGPT:n kanssa kirjoittamiseen liittyvistä asioista. Tekoäly käytti eräässä vastauksessaan verbiä iteroida. Sana herätti minussa nostalgisia tunteita, vaikka taisi olla ensimmäinen kerta, kun kuulin (tai ainakin noteerasin) sanaa käytettävän tekstin hiomisen yhteydessä.

Vuonna 2020 iteroiminen oli tuttua puuhaa, kun osallistuin Helsingin yliopiston Python-verkkokurssille. Ohjelmoinnin alkeis- ja jatkokursseilla iteroitiin ahkerasti. Yksinkertaisuudessaan iterointi tarkoittaa saman työvaiheen toistamista, kunnes toistot halutaan lopettaa. Python-ohjelmoinnissa iteroidaan esimerkiksi, kun halutaan käydä jokin lista läpi for– tai while-silmukalla. Wikipediassa taas esimerkkinä on kakun iterointi: leikataan kakku puoliksi, sitten puolikkaat puoliksi, sitten syntyneet palat puoliksi, kunnes palat on halutun suuruisia.

Kysyin kahdelta tekoälyltä, mikä on iteroinnin ja editoinnin ero, kun puhutaan tekstin hiomisesta. Molemmat tekoälyt olivat liikuttavan yksimielisiä selityksissään. ChatGPT tiivisti asian lyhyeksi määritelmäksi, kun taas Gemini oli monisanaisempi ja teki asiasta rautalankaväännöksen.

Tekoälyjen mukaan edioidessamme tekstiä korjaamme ja parannamme siinä yksittäisiä kohtia, kun taas iteroiminen on prosessi, jossa käymme tekstiä läpi uudestaan ja uudestaan ja joka kierroksella parannamme ja korjaamme sitä. Molemmissa tapauksissa muokkaamme, hioimme, selkeytämme, parannamme, korjaamme, tiivistämme tekstiä tai laajennamme sitä tarvittaessa.

Ero iteroinnin ja editoinnin välillä on työskentelytapa. Edintoinnissa käymme tekstin läpi ehkä kertaalleen saman session aikana tai hioimme vain joitakin harmittavaisia kohtia tai tönkköjä lauseita. Iteroinnissa käymme tekstin läpi ja teemme muutokset, minkä jälkeen aloitamme alusta ja teemme lisää muutoksia ja taas loppuun päästyämme aloitamme uudestaan alusta. Ja prosessi loppuu, kun päätämme, että nyt riittää… tältä päivältä. 😉 Esimerkiksi eilen iteroin yhtä neljän sivun pätkää pitkässä tekstissäni monta kierrosta, ja tänäänkin vielä pari kierrosta, ennen kuin lähetin sen eteenpäin. 😀

Gemini-tekoäly ottaa vielä kantaa siihen, milloin kannattaa iteroida ja milloin riittää editointi. Kun teksti on vielä keskeneräinen, iterointi voi olla parempi vaihtoehto, kun taas melko valmiille tekstille riittää editointi.

Se on tarkkaa puuhaa, editoitpa tai iteroitpa tekstiäsi, ja aina välillä täytyy pysähtyä miettimään, mikä on paras ilmaus. 🙂 (Ja kuvan teki Wombo Dream.)

 

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.