Muutama ajatus ajasta

Jouluna aika on jotenkin erilaista kuin muulloin.

Kesällä – keskellä heinähellettä – saattaa äkkiä iskeä pohjaton ikävä talven hiljaisuutta, tunnelmaa ja tilaa, sitä kun seisoo metsässä lumisateessa, katselee hiutaleiden leijailua hiljalleen maata kohti, katsoo valkeaa maisemaa ja tuntee, kuinka rauha ja tila siirtyvät osaksi itseä.

Talvella taas, kun kaikki on valkeaa ja puhdasta, voi äkkiä kaivata tuulen suhinaa lehtipuissa, auringon tuoksua iholla, nurmen kosteutta jalkapohjia vasten.

Alkukeväällä, kun maisema on harmaa, hiekoitushiekka pölisee ja laittaa yskittämään, elämä kulkee jossain välitilassa, kaipaa ruskan räiskettä, väriä, väriä ja kostean kirpeää ilmaa, jota on helppo hengittää. Ja kevätvalo pärähtää aina äkkiä kuin herätyskello kesken unien, tulee pakottava ikävä syksyn pitkiin, sumuisiin iltoihin, sateenropinaan ikkunaa vasten, iskee halu käpertyä sohvannurkkaan hyvän kirjan kanssa.

Kun pimeä on pimeää vasten, eikä päivä valkene lainkaan marraskuussa, ajatukset hapuilevat kesäkuun vihreään valoon, joka ui sisään suljettujen silmäluomienkin läpi eikä tunnu loppuvan koskaan.

Ja ”lukuvuoden” loppuessa, niin väsyneenä, että tekemättömät tehtävät ja saavuttamattomat päämäärät tuntuvat raskaammilta kuin kaikki ne tehdyt ja saavutetut, kaipaa uuteen alkuun, hetkeen, jolloin kaikki suunnitelmat ovat tuoreita, kaikki mahdollisuudet avoimia ja tavoitteet käden ulottuvilla.

Mutta jouluna aika on toisenlaista. Jonain hetkenä huomaa, että aika on alkanut hidastua, kaikki alkaa olla valmista. Käydään ehkä haudoilla, joulusaunassa, syödään päivällinen tai kukin tekee, mitä on tapana. Ja aika istahtaa sohvalle, viereen, on läsnä.

Myöhään jouluiltana kun menee pihalle ja katsoo taivaalle, näkee tähdet tai on näkemättä, kuitenkin voi tuntea, kuinka aika on kuin avaruus, se jatkuu joka suuntaan rajattomasti, lähellä tuttuna, kauempana vieraana. Silti siinä on aina kaikki läsnä: kaikki mennyt, koko nykyisyys ja kaikki tuleva.

Jouluna aika on sitä, mitä se oikeasti on: läsnäoloa.

Leppoisaa joulunaikaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.