Perinnekuunnelmia virtuaalimaailmassa

Nuotio rätisee kotoisesti ja noitamainen kahvipannu porisee tulessa. Tukkien ja kantojen päällä, nuotion lämpimässä valossa istuu seitsemän ihmistä keskittyneen hartaina. Ohi leijuu verentahrima kummitusmorsian, jonka kädet on katkaistu ranteista. Se ei piittaa nuotion ääressä istujista, vaan häilyy oman pakkomielteensä ajamana. Sumu ryömii maata pitkin, pyörii kuuntelijoiden jaloissa kuin elävä, joka paikkaan ulottuva olento.

On marraskuisen sunnuntain alkuilta, ja YLE:n kummitustalon pihamaan Second Lifessä on vallannut kuunnelmaklubi. Yolanda on käynnistänyt ensimmäisen kuunnelman Akkainsaunan, jonka kuulevat samanaikaisesti myös Suomen Maatalousmuseon näyttelytilojen heinälatoon kerääntyneet ihmiset. Akkainsauna on loistava aloitus illalle, se sopii mainiosti YLE:n kummitustalon hämyiseen, hieman pelottavaan tunnelmaan; onhan se hyvin perinteinen kummitustarina, sellainen joita lapsena kerrottiin toisille synttärijuhlien päätteeksi.

Toinen kuunnelma Kaisa Matintyttären teloitus ei ihan avaudu minulle, sen lopun viimeinen repliikki jää jotenkin ilmaan. Kolmas kuunnelma Ei voipaperia Katrille jää teknisen ongelman takia hiukan kesken, mutta ei haittaa, sillä nuotion äärellä istuvat arvaavat lopun varmasti nappiin. Hyvin toteutettuja, tiheätunnelmaisia kuunnelmia kaikki.

YLE:n kummitustalon pihalla

YLE:n kummitustalon pihalla perinnekuunnelmille löytyy oikea tunnelma.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun kuuntelin kuunnelmia Second Lifessä. Kerran olin vaeltelemassa virtuaalimaailman oudoissa maisemissa ja satuin ohittamaan nuotion, jonka äärellä ihmiset istuskelivat hiljaa tuijottaen tuleen. Laitoin äänen päälle minäkin ja jäin koukkuun, kuuntelemaan englanninkielistä scifi-kuunnelmaa.

Jos et päässyt mukaan Second Life -kuunnelmasessioon, voit lainata perinnekuunnelma-CD:tä kaukolainana kirjastoista. Varsinais-Suomen kirjastoista CD saattaa löytyäkin suoraan hyllyltä. Lisää tietoa löytyy Loimaan kuunnelmapäivien sivuilta.

Marraskuu on kummitusjuttujen aikaa… huhuu… huhuu… kerrotaan niitä toisillemme tai käydään vaeltamassa kummallisissa paikoissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.