Luentoja toisessa maailmassa

Menneellä viikolla kävin kahdella luennolla virtuaalimaailma Second Lifessä.

Ensimmäinen pidettiin BusinessFinlandin veden päälle rakennetussa ulkoilma-auditoriossa. Aiheena oli yrittäminen SL:ssä tai jotain sen tapaista. Kertomassa aiheesta oli Kiana Writer, suomalainen nainen, joka kuuluu kansainväliseen MadPea-yhteisöön. He suunnittelevat pelejä SL:ään ja ovat siinä mielessä menestyneitä, että ovat saaneet mukavasti sponsoreita, kuten puhelinjätti Orangen. Yrittämisellä ei SL:ssä kuitenkaan rikastu, kuten Kiana kertoi, sillä sl-läiset haluavat kaiken ilmaiseksi. Luento pidettiin chatilla: haastattelija kirjoitti kysymyksen ja Kiana kirjoitti vastauksen. Ilma oli sakeana lagista, joten chat-lauseita sai odotella tovin, ennen kuin ne ilmestyivät omalle näytölle. Onneksi aika kului IM-viestien lähettelyssä kahden herrasmiehen kanssa, joilta sain myös tietää mielenkiintoisia asioita, kuten Helsingin työväenopiston SL-toimipisteen tulevia tapahtumia.

Chat-luento teknisenä toteutuksena oli pienoinen pettymys, koska olin odottanut puhetta. Mutta lagin takia tuo saattoi olla ainoa mahdollinen muoto siinä tilanteessa. Toisaalta chat mahdollistaa koko luennon näppärän kopioimisen omaan tekstitiedostoon, ei siis tarvitse tehdä muistiinpanoja lainkaan, voi käydä välillä jääkaapilla jne. Chat-luentoa kannattaa kuitenkin tallentaa tekstitiedostoon koko ajan krässäämisen takia. Niinpä niin, krässäsin luennon aikana pari kertaa; elokuun alussa päivittämäni SL-client on tosi epävarma, ainakin tämä Mac-versio (harmittaa, etten säästänyt aiempaa versiota, jotta olisin voinut palata siihen, kuten kuulemma monet SL-käyttäjät ovat tehneet).

Toinen, torstain luento oli perinteisempi ”puheluento”. Se pidettiin Helsingin työväenopiston uunituoreessa SL-rakennuksessa, jonka on suunnitellut ja rakentanut suomalainen Yolanda Hirvi. Luennon aiheena oli Sukututkimuksen tärkeät nettilinkit. En varsinaisesti ole sukututkimukseen hurahtanut, vaan paikan päälle änkeydyin nähdäkseni, miten tällainen luento toimii käytännössä. Ja hyvin toimi. Luento oli osa Somedi – Sosiaalinen media ja ikäihmiset -projektia. On oikeastaan aika hurjaa, että Helsingin työväenopisto on vienyt SL:ään ensimmäiseksi seniorikansalaiset.

Luento pidettiin yhtä aikaa kahdessa todellisuudessa. Lihallisena luennoitsija Juhana Mykrä seisoi Hgin työväenopiston Aino-oppimiskeskuksessa, Helsinginkatu 24:ssä, minne siis myös saattoi mennä kuuntelemaan luentoa. Samaan aikaan Juhanan avatar seisoi SL:ssä. Me SL:ssä luentoa seuraavat näimme saman slide shown kuin Helsingissä olijat ja kuulimme saman. Juhanan avatarin kautta kuulimme myös kysymykset, joita Helsingin luentosalissa kysyttiin.

Luento onnistui mainiosti, tekniikka pelasi luennoitsijan osalta erinomaisesti. Itse krässäsin kerran, vaikkei ilmassa ollut edes lagia, ja takaisinpääsy oli vaikeaa, koska SL-ikkunan täytti kaikenlaiset häiriöt, eikä cachen tyhjennyskään enää nykyään auta tekstuurihärdelliin. Mutta koska luento eteni mukavan rauhalliseen tahtiin, en juurikaan pudonnut kärryiltä.

Summa summarum: kokemuksena molemmat luennot olivat jännittäviä, ja sain kummastakin aiheesta lisätietoa. Puheluento pelitti  chatiin verrattuna tiedon määrän suhteen huikeasti enemmän. Juhana Mykrä ehti 1,5 tunnin luennon aikana käydä koko joukon mielenkiintoisia nettilinkkejä ja tapoja löytää sukutukimuksessa tarvittavaa tietoa netistä.

Sukututkimusluento Hgin työväenopiston SL-talossa

Sukututkimusluento Hgin työväenopiston SL-talossa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.